Haber

Muş’ta “Malazgirt’in Bugünü ve Yarını” çalıştayı gerçekleştirildi

Malazgirt Kaymakamlığı, Muş Alparslan Üniversitesi ve Malazgirt Belediyesi işbirliğinde “Malazgirt’in Bugünü ve Yarını” konulu çalıştay gerçekleştirildi.

Malazgirt Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı’ndaki Millet Bahçesi kütüphanesinde düzenlenen çalıştayda konuşan Kaymakam Göksu Bayram, ilçeyi ileriye taşıma çalışmalarını değerlendirmek üzere bir araya geldiklerini söyledi.

Malazgirt ilçesinde arkeolojik kazı ve akademik çalışmaların devam ettiğini belirten Bayram, şöyle konuştu:

“Sayın Rektörümüz kazılara önemli katkılarda bulunmuştur. Kazılar Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Prof. Dr. Adnan Çevik hocamızın bilimsel danışmanlığında sürdürülmektedir. Çok değerli eserler bulunmuştur. Önemli sayıda ok uçları, madeni paralar bulunmuştur. Romalı Diogenes’e ait olduğu düşünülen bir mühür ve bir mühür ortaya çıkarıldığını, “Bunları ve nihayetinde Selçuklu Şehitliği’ni ortaya çıkarıp, gidip dua edebileceğimiz alanı Malazgirt halkının, Türkiye’nin ve İslam dünyasının hizmetine sunmayı planlıyoruz.”

Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican, “Malazgirt Muharebe Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Araştırması Projesi”nin bilimsel danışmanıdır. Dr. Adnan Çevik başkanlığında kazıların devam ettiğini belirtti.

Kazılarda ortaya çıkan bulguların laboratuvarlarda işlendiğini belirten Alican, şöyle konuştu:

“Savaş alanı arkeolojik çalışmalarını yürütürken bir anlamda Malazgirt’in yerel ve kültürel zenginliklerini ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Malazgirt kavununun Türkiye’ye ve dünyaya tanıtılması için bir festival düzenledik. Kaymakam, belediye başkanı, belediye başkanı. kurum başkanları, muhtarlarımız ve vatandaşlarımız bir araya gelerek, “Faaliyetlerimizi nasıl daha güçlü hale getirebiliriz sorusunun cevabını arayacağız.”

Malazgirt Belediye Başkanı Cengiz Altın da çalıştayın hayırlı olmasını dileyerek, “İlçemizdeki üniversite, kaymakamlık ve kazı grubuyla yine bir çalıştay gerçekleştirdik. Amacımız Malazgirt’in sadece 26 Ağustos’ta değil her zaman hatırlanmasını sağlamak. İlçemizi dünyaya tanıtacak projeleri her alanda destekliyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Kazının bilimsel danışmanı Prof. Dr. Adnan Çevik ise Malazgirt’te çalışmaların her sezon devam ettiğini belirterek, “Önümüzdeki yıl kazı çalışmasını planlıyoruz. Bu sadece bölgedeki kazı çalışması değil. Malazgirt’te neler yapılabilir?” Bunu kurumlarla, muhtarlarla, kanaat önderleriyle ve tüm Malazgirtlilerle birlikte değerlendirmek için buradayız. Kendisi Muş Alparslan Üniversitesi’nde görev yapıyor.” “Kısa ve uzun vadeli planlarımızı hayata geçirmek için akademisyenlerle ikinci çalıştayı düzenledik. Umarım güzel bir toplantı olur.”

Malazgirt’teki kazı çalışmaları ile sosyal ve kültürel konuların değerlendirildiği çalıştaya AK Parti İlçe Başkanı Kenan Deniz, kurum başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu